Zoeken in deze blog

zaterdag 19 maart 2022

De eeuwige vraag: kan een Chromebook mijn Windows laptop vervangen?

Dat is niet bepaald een JA/Nee vraag. Dat hangt van verschillende factoren af.

De eerste vraag is: welke programma's gebruik je op Windows?

Er moet namelijk een alternatief voor Chromebook bestaan. Documenten lezen en creƫren doe je nu misschien in Microsoft Word, rekenbladen in Excel, mail in Outlook of Windows Mail.

Voor die applicaties zijn er alternatieven op Chromebook. Google heeft zijn eigen "Office" met Documenten en Rekenbladen. Deze apps kunnen moeiteloos Word documenten en Excel rekenbladen openen.

Gebruik je bijvoorbeeld ook Microsoft Publisher en/of Access, dan heb je niet echt een alternatief op Chromebook, maar niet als je bereid bent je wat te verdiepen in de Linux container die het mogelijk maakt Linux apps te draaien zoals bijvoorbeeld LibreOffice. Het vraagt niet veel van je tijd deze te installeren en is klaar met enkele commando's.

Je eerste taak is dus een lijstje maken van de programma's die je gebruikt en kijken welke alternatieven er bestaan op ChromeOS of eventueel Linux.

Microsoft 365 kan ook een mogelijkheid zijn. Je hebt dan "Office in de cloud". Weliswaar zonder Access en Publisher.

Heb je er vertrouwen in en heb je nood aan een nieuw toestel, kan een Chromebook een goede keuze zijn.

Waarom een Chromebook?

Prijs? Niet noodzakelijk. Je hebt inderdaad erg goedkope toestellen en die voldoen prima voor licht gebruik. Je hebt ook Chromebooks die de prijs van een Windows laptop evenaren of overschrijden. Van die toestellen mag je uiteraard heel wat rekenkracht verwachten.

Het grote voordeel van een Chromebook is zijn besturingssysteem, ChromeOS genoemd. ChromeOS is een modern OS en heeft bijgevolg niet zijn verleden tegen zich. Windows sleurt ontelbare erfenissen uit het verleden mee. Dat heeft z'n prijs en maakt van Windows een bijzonder groot OS. ChromeOS is veel lichter en werd specifiek voor gebruik op het internet ontwikkeld. Dat maakt dat het een zeer veilig systeem is. Bij elke opstart wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd of er geen wijzigingen aan de code gebeurt zijn. Wanneer dat zo zou zijn, wordt de foute code automatisch overschreven. Bovendien draait elk programma in zijn eigen container wat maakt dat een eventueel virus geen kans heeft zich te verspreiden. De basis van Windows dateert van voor het internet en dat maakt het een stuk minder veilig dan ChromeOS.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten